top of page

HÍREK, ÚJDONSÁGOK

  • Évi

Új lakók az állatkertben!

Biztosan tudjátok, hogy vannak olyan mentett vadállatok, amelyek nem engedhetőek vissza a természetbe. Ilyen a két mókusunk is. Ezek a mókusok nem idén kerültek bajba, hanem tavaly. Mostanáig odaadó és gondoskodó befogadóiknál éltek, de végre megépült a ketrecük a kisállatkertben, így búcsút intettek eddigi életüknek, és átköltöztek hozzánk. Ismerjétek meg történetüket.

SPEEDY

Speedy a fiu mókus 2 hetesen árvult el; nem tudni, hogy a fészekből esett-e ki, vagy valamilyen ragadozó rabolta őt el. Minden esetre története szerencsés véget ért, mert egy kiránduló rátalált, és eljuttatta hozzánk. Speey orra valószínűleg esés következtében sérült, és a közvetlenül alatta lévő felső metszőfog gyökerei is sérültek. Ez azt eredményezte, hogy a felső metszőfogai nem nőttek ki. Mókusoknál mivel rágcsálók, így a metszőfogaik folyamatosan nőnek. Felső metszőfog hiányában az alsók 1-2 havonta annyira túlnőnek Speedy szájában, hogy felsértenék az ajkait. Ezért Speedy alsó metszőfogait kéthavonta bódításban csiszoljuk. Speedyt szinte teljesen vörös színéről lehet megismerni.


MOKKER

Mokker a nőstény mókus szintén pár hetesen árvult el. Sajnos egyik hátsó lába több helyen is eltört. Életmentő műtéten esett át, amelynek során eltört csontjait fémekkel stabilizálták. Csodával határos módon, a műtétet túlélte, és most már alig látszik mozgásán némi bizonytalanság. Ez annyit tesz, hogy néha elvéti a nagyobb ugrásokat, nem tud jól landolni. Ezt leszámítva Mokker teljes életet tud élni. Ugyanakkor kicsi ügyetlensége a természetben az életébe kerülhet, nem beszélve a fém implantátumról ami azóta is a testében van, így jobbnak láttuk ha ő nem kerül repatriálásra. Mokkert a legkönnyebben a színéről ismerhetitek fel, ő a sötétebb barnás színű.


Mokkerrek és Speedyvel a Petymeg kifutó mellett ismerkedhettek meg.

488 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


AZ ALAPÍTVÁNY

Alapítványunk, a Szentendrei Kisállatkert Alapítvány célja a hazai

védett és fokozottan védett állatok mentése, ezáltal a biodiverzitás megőrzése.

Mentőközpont építése és üzemeltetése, mely által Szentendre város környékén található védett és egyéb vadállatok mentése erősíthető.

A lakosság, ezen belül kiemelten az ifjúság környezet- és természetvédelmi célokra történő nevelése, ilyen tárgykörű ismeretterjesztés.

INFORMÁCIÓ

2020 május 22-én megnyitottuk kisállatkertünket a látogatók előtt, azonban a nyitással évek óta tartó munkánk nem ért véget!

Az érdeklődőket sok szeretettel várjuk. Ha a környéken jársz, esetleg Szentendre az uticélod mindenképpen nézz be hozzánk!

VADÁLLATMENTÉS

Nem mindenki számára ismert, hogy a vadállatok mind a Magyar állam tulajdonában vannak, így őket senki nem viheti haza, sőt nem is mentheti őket meg otthonában egy jóakaró sem.

Ugyanakkor sokszor találhatjuk magunkat olyan helyzetben, hogy szeretnénk 1-1 a bajba jutott vadállaton segíteni. Ilyenkor jön képbe mentőközpontunk. Előzetes telefonos egyeztetés után fogadunk bajba jutott, sérült, elárvult állatokat. Őket befogni vagy szállítani nem minden esetben van módunk, ebben a megtaláló segítségére mindig számítunk.

bottom of page