top of page

HÍREK, ÚJDONSÁGOK

  • Évi

Mókusaink környezetgazdagítása

Bármennyire is igyekezünk, sajnos nem tudunk tökéletes környezetet biztosítani a fogságban élő állatoknak. Ezért aztán a fogságban tartott állatok unatkozhatnak, sztereotíp viselkedés formákat mutathatnak. A környezetgazdagítás pontosan ezt próbálja ellensúlyozni. Lehetővé teszi azt, hogy minél több természetes viselkedésformát mutassanak fogásban tartott állataink. Állatkerti berkekben nem csak a tartási hely megfelelősége fontos, hanem az állatok mentális jólléte is.

Bár sokan nem is gondolnák, az egyik legaktívabb állataink: a mókusaink. Ők látszólag soha sem pihennek, mindíg törik a fejüket valamin, így nagyon fontos lekötni őket. Az európai vörös mókus esetén a sztereotíp viselkedések nagyon gyakoriak minden állatkertben. Teljesen mindegy mekkora ketrecben tartjuk őket, ők gyakran az egyik sarokban szaladnak fel-s-alá. Ezt ellensúlyozva mi mindg törekedük arra, hogy legyen elég dolguk mókusainknak. Az alábbi fotókon szeretnénk bemutatni a leggyakoribb környezetgazdagítási trükkjeinket.


1- Ásási lehetőség: Ez a legújabb környezetgazdagításunk arról szól, hogy összetört finomságokat rejtünk egy nagy cserépbe, mulcs és falevél alá, hogy a mókusoknak ki kelljen ásni azokat. Ilyenkor fontos, hogy kedvenc csemegéket alkalmazzunk, valamint az is, hogy előre törjük össze a diót-mogyorót, mert Püré mókusunk metszőfog nélkül, valamint Speedy kórosan nőtt metszőfogakkal, nem tudja megnyitni a diókat/mogyorókat, mint egy egészséges mókus.2- Nyári fagyi

Ez egy izgalmas környezetgazdagítás, amely a kánikulában segít az állatoknak egy picit elviselhetővé tenni a meleget ( a menüben barackos joghurtba kevert lisztkukac-alma-eper-meggy kombináció van)


3-Fészekanyag gyűjtése

A mókusok fészket építenek, van, hogy a fészkük odvas fában van, de néha csak úgy a fára készítik el. Fontos számukra a megfelelő alomanyag biztosítása, amit mi kétféle minőségben biztosítunk számukra. Az alomanyag alapját széna adja, ami a kifutó bal oldalán felhelyezett tasakba kerül (innen szállíthatják a mókusok az oduba). A puhább bélelő anyag, Mirkó tavasszal gyűjtött szőre. Nem volt ez idén sem másképp. A mai napon behelyezésre kerültek a széna és a szőr. Így mókusaink kedvükre dekorálhatták fészküket, aminek nagy lelkesedéssel neki is láttak.
Igyekszünk mindíg más és más érdekességggel meglepni őket, hogy a lehető legjobban érezzék magukat minálunk!94 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Bình luận


AZ ALAPÍTVÁNY

Alapítványunk, a Szentendrei Kisállatkert Alapítvány célja a hazai

védett és fokozottan védett állatok mentése, ezáltal a biodiverzitás megőrzése.

Mentőközpont építése és üzemeltetése, mely által Szentendre város környékén található védett és egyéb vadállatok mentése erősíthető.

A lakosság, ezen belül kiemelten az ifjúság környezet- és természetvédelmi célokra történő nevelése, ilyen tárgykörű ismeretterjesztés.

INFORMÁCIÓ

2020 május 22-én megnyitottuk kisállatkertünket a látogatók előtt, azonban a nyitással évek óta tartó munkánk nem ért véget!

Az érdeklődőket sok szeretettel várjuk. Ha a környéken jársz, esetleg Szentendre az uticélod mindenképpen nézz be hozzánk!

VADÁLLATMENTÉS

Nem mindenki számára ismert, hogy a vadállatok mind a Magyar állam tulajdonában vannak, így őket senki nem viheti haza, sőt nem is mentheti őket meg otthonában egy jóakaró sem.

Ugyanakkor sokszor találhatjuk magunkat olyan helyzetben, hogy szeretnénk 1-1 a bajba jutott vadállaton segíteni. Ilyenkor jön képbe mentőközpontunk. Előzetes telefonos egyeztetés után fogadunk bajba jutott, sérült, elárvult állatokat. Őket befogni vagy szállítani nem minden esetben van módunk, ebben a megtaláló segítségére mindig számítunk.

bottom of page