top of page

HÍREK, ÚJDONSÁGOK

  • Évi

Mókusaink környezetgazdagítása

Bármennyire is igyekezünk, sajnos nem tudunk tökéletes környezetet biztosítani a fogságban élő állatoknak. Ezért aztán a fogságban tartott állatok unatkozhatnak, sztereotíp viselkedés formákat mutathatnak. A környezetgazdagítás pontosan ezt próbálja ellensúlyozni. Lehetővé teszi azt, hogy minél több természetes viselkedésformát mutassanak fogásban tartott állataink. Állatkerti berkekben nem csak a tartási hely megfelelősége fontos, hanem az állatok mentális jólléte is.

Bár sokan nem is gondolnák, az egyik legaktívabb állataink: a mókusaink. Ők látszólag soha sem pihennek, mindíg törik a fejüket valamin, így nagyon fontos lekötni őket. Az európai vörös mókus esetén a sztereotíp viselkedések nagyon gyakoriak minden állatkertben. Teljesen mindegy mekkora ketrecben tartjuk őket, ők gyakran az egyik sarokban szaladnak fel-s-alá. Ezt ellensúlyozva mi mindg törekedük arra, hogy legyen elég dolguk mókusainknak. Az alábbi fotókon szeretnénk bemutatni a leggyakoribb környezetgazdagítási trükkjeinket.


1- Ásási lehetőség: Ez a legújabb környezetgazdagításunk arról szól, hogy összetört finomságokat rejtünk egy nagy cserépbe, mulcs és falevél alá, hogy a mókusoknak ki kelljen ásni azokat. Ilyenkor fontos, hogy kedvenc csemegéket alkalmazzunk, valamint az is, hogy előre törjük össze a diót-mogyorót, mert Püré mókusunk metszőfog nélkül, valamint Speedy kórosan nőtt metszőfogakkal, nem tudja megnyitni a diókat/mogyorókat, mint egy egészséges mókus.2- Nyári fagyi

Ez egy izgalmas környezetgazdagítás, amely a kánikulában segít az állatoknak egy picit elviselhetővé tenni a meleget ( a menüben barackos joghurtba kevert lisztkukac-alma-eper-meggy kombináció van)


3-Fészekanyag gyűjtése

A mókusok fészket építenek, van, hogy a fészkük odvas fában van, de néha csak úgy a fára készítik el. Fontos számukra a megfelelő alomanyag biztosítása, amit mi kétféle minőségben biztosítunk számukra. Az alomanyag alapját széna adja, ami a kifutó bal oldalán felhelyezett tasakba kerül (innen szállíthatják a mókusok az oduba). A puhább bélelő anyag, Mirkó tavasszal gyűjtött szőre. Nem volt ez idén sem másképp. A mai napon behelyezésre kerültek a széna és a szőr. Így mókusaink kedvükre dekorálhatták fészküket, aminek nagy lelkesedéssel neki is láttak.
Igyekszünk mindíg más és más érdekességggel meglepni őket, hogy a lehető legjobban érezzék magukat minálunk!70 megtekintés