top of page

HÍREK, ÚJDONSÁGOK

  • Évi

Miből mennyi? 2022.

Januárban minden természetvédelmi mentőközpontban nekiül egy lelkes önkéntes, és összesíti az előző évben mentett állatfajok listáját. Ez kötelező, hiszen ezt a listát le kell adni a Zöldhatóságnak (Pest Vármegyei Kormányhivatal -Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály). Ilyenkor derül ki hány állatot fogadtunk a mentőközpontban. Melyek a leggyakrabban mentett fajok, és milyen érdekes állatok kerültek be a központba az elmúlt évben.

Általánosságban elmondható, hogy a természetvédelmi mentőközpontok leggyakoribb lakói a madarak. A kétéltűek és hüllők pedig a legritkábban kerülnek be, míg az emlősök a számok tekintetében a kettő között vannak.

Idén is kitettünk magunkért, mert összesen 463 vadállatot mentettünk. Nem bírom ki, hogy ne említsem meg, hogy a mentéshez csak pár önkéntes segítségét tudjuk igénybe venni. Egyrészt azért, mert a védett ill. fokozottan védett mentett állatok jogszerűen a mentőhelyen kell hogy maradjanak, így kivételt csak a folyamatos gondozást igénylő állatok esetében tudunk tenni, másrészről a megbízható és szakképzett, önállóan dolgozni tudó segítség ritka. Így ezt a munkát nagyrészt ketten végezzük Jocival. Akik segítenek illetve segítettek, nekik itt szeretném megköszönni! <3A mentés során érdekes állatfajok is érkeznek, amelyekből soha nem jön nagy mennyiség, talán éppen ezért érdekesek. Idén ilyen volt számomra a macska fogta nyaktekercs fióka. Akiről azt kell tudni, hogy a harkályfélék családjába tartozó madár, hasonló életmóddal, de tollazata olyan színű mint a fák kérge. Nevét arról kapta, hogy ha veszélyt érez, felborzolja tollazatát és nyakát tekergeti, közben sziszegő hangot ad ki, így imitálja a kígyókat, és reméli támadója elhiszi ezt az átverést.

A sérült szárcsa volt a második izgalom idén; ő a guvatfélék családjába tartozik. Vízek mentén lakik és más vízimadarakkal egyetemben férgeket és izeltlábúakat fogyaszt. Engem egyből levett a lábamról, mert a piros szem szerintem gyönyörűen illik a fekete-fehér színéhez.

Végül de nem utolsó sorban egy kis ékszer doboz is érkezett hozzánk, a karcsont törött jégmadár. Tartása igazi kihívás, nem szívesen eszi a fagyasztott halat, inkább az élőt. Ezekből pedig apró, pikkelyekből álló köpeteket készít.És akkor most jöjjék a várva-várt TOP 10-es lista, 2022-ből:

Fekete rigó 52 pld.

Keleti sün 50 pld.

Szén cinege 35 pld.

Tőkés réce 32 pld.

Nagy pele 24 pld.

Énekes rigó 21 pld.

Törpe denevér 19 pld.

Rozsdafarkú 18 pld.

Mocsári teknős 17 pld.

Füsti fecske 14 pld.


264 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


AZ ALAPÍTVÁNY

Alapítványunk, a Szentendrei Kisállatkert Alapítvány célja a hazai

védett és fokozottan védett állatok mentése, ezáltal a biodiverzitás megőrzése.

Mentőközpont építése és üzemeltetése, mely által Szentendre város környékén található védett és egyéb vadállatok mentése erősíthető.

A lakosság, ezen belül kiemelten az ifjúság környezet- és természetvédelmi célokra történő nevelése, ilyen tárgykörű ismeretterjesztés.

INFORMÁCIÓ

2020 május 22-én megnyitottuk kisállatkertünket a látogatók előtt, azonban a nyitással évek óta tartó munkánk nem ért véget!

Az érdeklődőket sok szeretettel várjuk. Ha a környéken jársz, esetleg Szentendre az uticélod mindenképpen nézz be hozzánk!

VADÁLLATMENTÉS

Nem mindenki számára ismert, hogy a vadállatok mind a Magyar állam tulajdonában vannak, így őket senki nem viheti haza, sőt nem is mentheti őket meg otthonában egy jóakaró sem.

Ugyanakkor sokszor találhatjuk magunkat olyan helyzetben, hogy szeretnénk 1-1 a bajba jutott vadállaton segíteni. Ilyenkor jön képbe mentőközpontunk. Előzetes telefonos egyeztetés után fogadunk bajba jutott, sérült, elárvult állatokat. Őket befogni vagy szállítani nem minden esetben van módunk, ebben a megtaláló segítségére mindig számítunk.

bottom of page