top of page

HÍREK, ÚJDONSÁGOK

  • Évi

Zárlat alatt, bagolymese

Ahogyan Magyarország összes állatkertje, így a Szentendrei Kisállatkert is bezárni

kényszerült november 11-én, a Covid-19 második hullám terjedésének megelőzése végett. Ez annak ellenére szomorúsággal töltött el bennünket, hogy számítottunk a második hullámra. Hiszen az idő még szép volt, és hát nem szabad sosem elfelejteni, hogy az állatkertnek ugyan vannak tartalékai, de azok végesek, így pénzügyileg sosem jó, ha be kell zárni.


Jocival úgy láttuk jónak, ha a zárlat alatt több újítást, javítást végzünk, ameddig az idő engedi, hogy mire végre újra látogatható lesz kis kertünk, Ti újdonságokat találhassatok majd ott.

Ennek keretein belül Joci megépítette a bagolyröpdét, amibe egyelőre egy fél szemére sérült macskabagoly fog bekerülni. Sajnos ő, a szemproblémája miatt nem engedhető szabadon. Évente több macskabagoly is megsérül az utakon, így arra számítunk, hogy baglyunk nem lesz sokáig magányos. Ami még hátra van, az az, hogy megtudjuk baglyunk nemét, mert így kívülről ezt nehézkes eldönteni.


Szerencsére a Tudomány segítségünkre siet, és lehetővé teszi, hogy a bagoly kromoszómáit vizsgálva megtudhassuk tojó, vagy hím egyed él-e nálunk. A vizsgálatot tollmintákból is lehetséges már elvégezni, hiszen a toll tövében általában van elegendő DNS, amiből a vizsgálat már elvégezhető.


A röpde körül 3 magaskőris is otthonra lelt nálunk.

A szemsérült macskabagolyról biztosan eszetekbe jut, a nyáron mentőállomásunkra került kisbagoly Pihe. Pihét megtalálói a Bükkös patak mellett lelték meg. A kis bagoly teljesen legyengülve, kiszáradva és milliónyi légypetével a testén érkezett mentésünkhöz. Órákon át való aprólékos munkával sikerült megtisztítani tollait a petéktől, így szerencsére nem következett be az a horror, ami a peték kikelése után mindig megtörténik.

Szóval Pihe megerősödött, levedlette pihés tollazatát, és nyár végére erős, felnőtt bagollyá lett. Gondozása során mindig betartottuk a minimális kontaktot, így Pihe nem kedvelt bennünket, kicsit sem. Ez célunk volt, hiszen a vadmentés legfontosabb része az, hogy a vadállatokat direkt vadnak és ne szelídnek neveljük fel. Nyár végén eresztettük útjára Pihét, aki boldogan és gyorsan elrepült.


823 megtekintés0 hozzászólás

Comments


AZ ALAPÍTVÁNY

Alapítványunk, a Szentendrei Kisállatkert Alapítvány célja a hazai

védett és fokozottan védett állatok mentése, ezáltal a biodiverzitás megőrzése.

Mentőközpont építése és üzemeltetése, mely által Szentendre város környékén található védett és egyéb vadállatok mentése erősíthető.

A lakosság, ezen belül kiemelten az ifjúság környezet- és természetvédelmi célokra történő nevelése, ilyen tárgykörű ismeretterjesztés.

INFORMÁCIÓ

2020 május 22-én megnyitottuk kisállatkertünket a látogatók előtt, azonban a nyitással évek óta tartó munkánk nem ért véget!

Az érdeklődőket sok szeretettel várjuk. Ha a környéken jársz, esetleg Szentendre az uticélod mindenképpen nézz be hozzánk!

VADÁLLATMENTÉS

Nem mindenki számára ismert, hogy a vadállatok mind a Magyar állam tulajdonában vannak, így őket senki nem viheti haza, sőt nem is mentheti őket meg otthonában egy jóakaró sem.

Ugyanakkor sokszor találhatjuk magunkat olyan helyzetben, hogy szeretnénk 1-1 a bajba jutott vadállaton segíteni. Ilyenkor jön képbe mentőközpontunk. Előzetes telefonos egyeztetés után fogadunk bajba jutott, sérült, elárvult állatokat. Őket befogni vagy szállítani nem minden esetben van módunk, ebben a megtaláló segítségére mindig számítunk.

bottom of page