top of page

HÍREK, ÚJDONSÁGOK

  • Évi

Zárlat alatt, bagolymese

Ahogyan Magyarország összes állatkertje, így a Szentendrei Kisállatkert is bezárni

kényszerült november 11-én, a Covid-19 második hullám terjedésének megelőzése végett. Ez annak ellenére szomorúsággal töltött el bennünket, hogy számítottunk a második hullámra. Hiszen az idő még szép volt, és hát nem szabad sosem elfelejteni, hogy az állatkertnek ugyan vannak tartalékai, de azok végesek, így pénzügyileg sosem jó, ha be kell zárni.


Jocival úgy láttuk jónak, ha a zárlat alatt több újítást, javítást végzünk, ameddig az idő engedi, hogy mire végre újra látogatható lesz kis kertünk, Ti újdonságokat találhassatok majd ott.

Ennek keretein belül Joci megépítette a bagolyröpdét, amibe egyelőre egy fél szemére sérült macskabagoly fog bekerülni. Sajnos ő, a szemproblémája miatt nem engedhető szabadon. Évente több macskabagoly is megsérül az utakon, így arra számítunk, hogy baglyunk nem lesz sokáig magányos. Ami még hátra van, az az, hogy megtudjuk baglyunk nemét, mert így kívülről ezt nehézkes eldönteni.


Szerencsére a Tudomány segítségünkre siet, és lehetővé teszi, hogy a bagoly kromoszómáit vizsgálva megtudhassuk tojó, vagy hím egyed él-e nálunk. A vizsgálatot tollmintákból is lehetséges már elvégezni, hiszen a toll tövében általában van elegendő DNS, amiből a vizsgálat már elvégezhető.


A röpde körül 3 magaskőris is otthonra lelt nálunk.

A szemsérült macskabagolyról biztosan eszetekbe jut, a nyáron mentőállomásunkra került kisbagoly Pihe. Pihét megtalálói a Bükkös patak mellett lelték meg. A kis bagoly teljesen legyengülve, kiszáradva és milliónyi légypetével a testén érkezett mentésünkhöz. Órákon át való aprólékos munkával sikerült megtisztítani tollait a petéktől, így szerencsére nem következett be az a horror, ami a peték kikelése után mindig megtörténik.

Szóval Pihe megerősödött, levedlette pihés tollazatát, és nyár végére erős, felnőtt bagollyá lett. Gondozása során mindig betartottuk a minimális kontaktot, így Pihe nem kedvelt bennünket, kicsit sem. Ez célunk volt, hiszen a vadmentés legfontosabb része az, hogy a vadállatokat direkt vadnak és ne szelídnek neveljük fel. Nyár végén eresztettük útjára Pihét, aki boldogan és gyorsan elrepült.


811 megtekintés