top of page
357140128_1297123257579696_5753271146114031407_n (1).jpg

HOROG ÉS DAMIL

Sajnos a legjobb szándékú horgász is okozhat komoly balesetet hazai vadállataink között. Évente sok száz vad madár gabalyodik damilba, a feszes, kissé nyúlékony damil a végtagokra tekeredve idővel levágja azokat.

Sajnos a horog sem jobb. Lenyelve átszúrhatja a béltraktus egyes részeit, komoly fájdalmakat, majd halált okoz.

 

A hiedelmekkel ellentétben a horgot nyelt állatokat éppúgy meglehet kísérelni gyógykezelni, mint azokat amelyek végtagjaira damil tekeredett. Sok esetben ezek az állatok menthetők.

 

Amennyiben damilba tekeredett vagy horgot nyelt állattal találkozunk, védett állat esetén azonnal értesítsük a nemzeti park munkatársait. Amennyiben nem védett az állat, érdemes a helyi állatvédők segítségét kérni.

 

Gyakoriak a horgot nyelt teknősök amelyek nyelőcsövében vagy gyomrában akad el a fém. Ilyenkor endoszkóppal, vagy komoly sebészi megavatkozással menthető az állat.

A damil által lefűzött végtagok inkább vad madaraknál gyakoriak. Ilyenkor az elszorított végtag megduzzad, és lassan a vérellátás elmaradása, a szövetek lassú elhalásához vezet. Jó konzervativ kezeléssel, a még nem elhalt részek menthetőek lehetnek. De a minél előbb való eltávolítás a legfontosabb.

Mit tegyünk, ha mégis pont a mi damilunkba tekeredett vagy a mi horgunkat nyelte le egy vadállat?​​

  • Semmiképpen se vágjuk le a damilt!!!

  • Ne rántsuk ki a horgot!

  • Ne üldözzük a vad madarat, de megpróbálhatjuk óvatosan elkapni

  • Amennyiben mi magunk könnyedén nem tudjuk eltávolítani a bajt okozó tárgyat, kérjünk segítséget

  • Ha elszakad a damil mindenképpen értesítsük helyi állatvédőket (nem védett állatok esetében) vagy a Nemzeti Parkot (védett állat esetében)

AZ ALAPÍTVÁNY

Alapítványunk, a Szentendrei Kisállatkert Alapítvány célja a hazai

védett és fokozottan védett állatok mentése, ezáltal a biodiverzitás megőrzése.

Mentőközpont építése és üzemeltetése, mely által Szentendre város környékén található védett és egyéb vadállatok mentése erősíthető.

A lakosság, ezen belül kiemelten az ifjúság környezet- és természetvédelmi célokra történő nevelése, ilyen tárgykörű ismeretterjesztés.

INFORMÁCIÓ

2020 május 22-én megnyitottuk kisállatkertünket a látogatók előtt, azonban a nyitással évek óta tartó munkánk nem ért véget!

Az érdeklődőket sok szeretettel várjuk. Ha a környéken jársz, esetleg Szentendre az uticélod mindenképpen nézz be hozzánk!

VADÁLLATMENTÉS

Nem mindenki számára ismert, hogy a vadállatok mind a Magyar állam tulajdonában vannak, így őket senki nem viheti haza, sőt nem is mentheti őket meg otthonában egy jóakaró sem.

Ugyanakkor sokszor találhatjuk magunkat olyan helyzetben, hogy szeretnénk 1-1 a bajba jutott vadállaton segíteni. Ilyenkor jön képbe mentőközpontunk. Előzetes telefonos egyeztetés után fogadunk bajba jutott, sérült, elárvult állatokat. Őket befogni vagy szállítani nem minden esetben van módunk, ebben a megtaláló segítségére mindig számítunk.

bottom of page