top of page

Minden állatkert vadmentő központként működik. De mit is jelent ez?

Image by Piotr Łaskawski

VADÁLLATOK MENTÉSE

Nem mindenki számára ismert, hogy a vadállatok mind a Magyar állam tulajdonában vannak, így őket senki nem viheti haza, sőt nem is mentheti őket meg otthonában egy jóakaró sem. Ugyanakkor sokszor találhatjuk magunkat olyan helyzetben, hogy szeretnénk 1-1 a bajba jutott vadállaton segíteni. Ilyenkor jön képbe mentőközpontunk.

A mentési munkálatokat leginkább Alapítványunk támogatja, így ha szeretnéd vadállatmentésünket támogatni, akkor IDE KATTINTVA tudod ezt megtenni.

Előzetes telefonos egyeztetés után fogadunk bajba jutott, sérült, elárvult állatokat. Őket befogni vagy szállítani nincs módunk, ebben a megtaláló segítségére mindig számítunk.

A beteg állatokat elsősorban, a környékről várjuk, de ahogyan kapacitásunk engedi, mindenkinek megpróbálunk segíteni.

Szoros együttműködésben állunk a Sünbarát Alapítvánnyal, amennyiben bajba került sünről van szó, mindenképpen érdemes elolvasni a sunbarat.hu honlapon található szakirodalmat.

Másik partnerük a Tollas Barát Madármentés, akik madármentésben profik.

Végül, de nem utolsó sorban a végletekig lelkes Állatmentő Szolgálat Alapítvánnyal is együttműködünk, legtöbbször rókák mentésekor, de számtalan más vadállat is köszönheti életét lelkes munkájuknak.

Milyen vadállatokat fogadunk?

Hüllőket, kétéltűeket, madarakat és emlősöket egyaránt fogadunk, amennyiben bajba került vadállatot találsz, kérlek hívd az alábbi telefonszámot 10 és 19 óra között: +36 70 516 0477

Hogyan és milyen módon mentjük a vadállatokat?

Mi lesz velük a “bekerülésük után”?

Minden esetben a végső cél a vadállatok “repatriálása”, azaz visszavadítása. Ez elárvult kis állatok esetében hosszabb, bonyolultabb folyamat, míg felnőtt, sérült állatok esetében könnyebb a végső fázisokat kivitelezni. Abban az esetben, ha az állat nem repatriálható, megpróbálunk olyan megoldást találni, ami boldog életet biztosít neki, állatkertekben, bemutató központokban.

Sajnos arról is szót kell szóljunk, mi történik akkor ha az állat menthetetlen vagy nem visszaengedhető, illetve fogságban nem kivitelezhető a boldog élet számára. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy állandó egzotikus szakállatorvosi háttér áll rendelkezésre, így megfelelő szaktudás birtokában tudjuk meghozni a szükséges, esetenként szomorú döntéseket.

AZ ALAPÍTVÁNY

Alapítványunk, a Szentendrei Kisállatkert Alapítvány célja a hazai védett és fokozottan védett állatok mentése, ezáltal a biodiverzitás megőrzése.

Mentőközpont építése és üzemeltetése, mely által Szentendre város környékén található védett és egyéb vadállatok mentése erősíthető.

A lakosság, ezen belül kiemelten az ifjúság környezet- és természetvédelmi célokra történő nevelése, ilyen tárgykörű ismeretterjesztés.

INFORMÁCIÓ

2020 május 22-én megnyitottuk kisállatkertünket a látogatók előtt, azonban a nyitással évek óta tartó munkánk nem ért véget!

 

Az érdeklődőket sok szeretettel várjuk. Ha a környéken jársz, esetleg Szentendre az uticélod mindenképpen nézz be hozzánk!

PROGRAMOK

Szeretnéd nálunk ünnepelni születésnapodat vagy csak érdekel, hogy milyen az éjszakai állatok élete?

Látogass el hozzánk! Izgalmas programokkal várunk mindenkit egész évben!

VADÁLLATMENTÉS

Nem mindenki számára ismert, hogy a vadállatok mind a Magyar állam tulajdonában vannak, így őket senki nem viheti haza, sőt nem is mentheti őket meg otthonában egy jóakaró sem.

Ugyanakkor sokszor találhatjuk magunkat olyan helyzetben, hogy szeretnénk 1-1 a bajba jutott vadállaton segíteni. Ilyenkor jön képbe mentőközpontunk. Előzetes telefonos egyeztetés után fogadunk bajba jutott, sérült, elárvult állatokat. Őket befogni vagy szállítani nem minden esetben van módunk, ebben a megtaláló segítségére mindig számítunk.

bottom of page