top of page

HÍREK, ÚJDONSÁGOK

  • Évi

Mókusaink környezetgazdagítása

Bármennyire is igyekezünk, sajnos nem tudunk tökéletes környezetet biztosítani a fogságban élő állatoknak. Ezért aztán a fogságban tartott állatok unatkozhatnak, sztereotíp viselkedés formákat mutathatnak. A környezetgazdagítás pontosan ezt próbálja ellensúlyozni. Lehetővé teszi azt, hogy minél több természetes viselkedésformát mutassanak fogásban tartott állataink. Állatkerti berkekben nem csak a tartási hely megfelelősége fontos, hanem az állatok mentális jólléte is.

Bár sokan nem is gondolnák, az egyik legaktívabb állataink: a mókusaink. Ők látszólag soha sem pihennek, mindíg törik a fejüket valamin, így nagyon fontos lekötni őket. Az európai vörös mókus esetén a sztereotíp viselkedések nagyon gyakoriak minden állatkertben. Teljesen mindegy mekkora ketrecben tartjuk őket, ők gyakran az egyik sarokban szaladnak fel-s-alá. Ezt ellensúlyozva mi mindg törekedük arra, hogy legyen elég dolguk mókusainknak. Az alábbi fotókon szeretnénk bemutatni a leggyakoribb környezetgazdagítási trükkjeinket.


1- Ásási lehetőség: Ez a legújabb környezetgazdagításunk arról szól, hogy összetört finomságokat rejtünk egy nagy cserépbe, mulcs és falevél alá, hogy a mókusoknak ki kelljen ásni azokat. Ilyenkor fontos, hogy kedvenc csemegéket alkalmazzunk, valamint az is, hogy előre törjük össze a diót-mogyorót, mert Püré mókusunk metszőfog nélkül, valamint Speedy kórosan nőtt metszőfogakkal, nem tudja megnyitni a diókat/mogyorókat, mint egy egészséges mókus.



2- Nyári fagyi

Ez egy izgalmas környezetgazdagítás, amely a kánikulában segít az állatoknak egy picit elviselhetővé tenni a meleget ( a menüben barackos joghurtba kevert lisztkukac-alma-eper-meggy kombináció van)


3-Fészekanyag gyűjtése

A mókusok fészket építenek, van, hogy a fészkük odvas fában van, de néha csak úgy a fára készítik el. Fontos számukra a megfelelő alomanyag biztosítása, amit mi kétféle minőségben biztosítunk számukra. Az alomanyag alapját széna adja, ami a kifutó bal oldalán felhelyezett tasakba kerül (innen szállíthatják a mókusok az oduba). A puhább bélelő anyag, Mirkó tavasszal gyűjtött szőre. Nem volt ez idén sem másképp. A mai napon behelyezésre kerültek a széna és a szőr. Így mókusaink kedvükre dekorálhatták fészküket, aminek nagy lelkesedéssel neki is láttak.




Igyekszünk mindíg más és más érdekességggel meglepni őket, hogy a lehető legjobban érezzék magukat minálunk!











93 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

AZ ALAPÍTVÁNY

Alapítványunk, a Szentendrei Kisállatkert Alapítvány célja a hazai védett és fokozottan védett állatok mentése, ezáltal a biodiverzitás megőrzése.

Mentőközpont építése és üzemeltetése, mely által Szentendre város környékén található védett és egyéb vadállatok mentése erősíthető.

A lakosság, ezen belül kiemelten az ifjúság környezet- és természetvédelmi célokra történő nevelése, ilyen tárgykörű ismeretterjesztés.

INFORMÁCIÓ

2020 május 22-én megnyitottuk kisállatkertünket a látogatók előtt, azonban a nyitással évek óta tartó munkánk nem ért véget!

 

Az érdeklődőket sok szeretettel várjuk. Ha a környéken jársz, esetleg Szentendre az uticélod mindenképpen nézz be hozzánk!

PROGRAMOK

Szeretnéd nálunk ünnepelni születésnapodat vagy csak érdekel, hogy milyen az éjszakai állatok élete?

Látogass el hozzánk! Izgalmas programokkal várunk mindenkit egész évben!

VADÁLLATMENTÉS

Nem mindenki számára ismert, hogy a vadállatok mind a Magyar állam tulajdonában vannak, így őket senki nem viheti haza, sőt nem is mentheti őket meg otthonában egy jóakaró sem.

Ugyanakkor sokszor találhatjuk magunkat olyan helyzetben, hogy szeretnénk 1-1 a bajba jutott vadállaton segíteni. Ilyenkor jön képbe mentőközpontunk. Előzetes telefonos egyeztetés után fogadunk bajba jutott, sérült, elárvult állatokat. Őket befogni vagy szállítani nem minden esetben van módunk, ebben a megtaláló segítségére mindig számítunk.

bottom of page