top of page

HÍREK, ÚJDONSÁGOK

  • Évi

Rovarhotel A-tól Z-ig


Kiknek építjük?

 

Az elmúlt években az úgynevezett rovar hotelek vagy teljesen rossz nevükön darázs garazsak nagy szenzációnak bizonyultak. Mindenki, aki picit tenni akart a környeztünkért, vásárolt, vagy készített egyet, de nem mindenki lelhette örömét ezekben a kis épületekben. A kis lyukas építményeket sok esetben elkerülték a lakók, inkább máshová építették fészküket.

 

Először is tisztáznunk kellene, hogy mégis kiknek építjük ezeket az építményeket? Mert a legtöbben azzal sincsenek tisztában (enyje-benje). Nekik egy felmentést kínálok azért: legtöbb esetben a gyártók sem tudják, és a jó szakirodalom ezügyben kevés!  Szóval az elképzelés az, hogy támogassuk a ”pollinátorokat” tehát a beporzókat! De hát beporzókból irtó sok van! A rovarhotel leginkább olyan méh fajoknak készül, amelyek nem a háziméhek, hanem más, magányos életmódot folytató méhfajok.



Ezeknek a méheknek a lábukon nincsenek virágpor szállítására alkalmas készülékek, a port a szőrükben szállítják, kifejezetten jó megporzó képességgel rendelkeznek, és ami még fontosabb, hogy  az élőhelyeik eltünése miatt kihaló félben vannak szegények. Persze a rovarirtók széleskörű használata (szúnyogirtás, mezőgazdaság) sem tesz jót ezeknek a rovaroknak sem.

 

Szóval a rovarhotelekbe, főleg méheket várunk, nem darazsakat, persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ha méhek vannak, akkor darazsak is, ugyanis van pár darázsfaj aki a méhek lárváin élősködik. Hát ez van.

 

Hogyan építsek rovarhotelt?

 

Mivel ismerjük a fennt említett méheket, így tudjuk, hogy miben szeretnek fészkelni. Többféle anyagot is használhatunk a készítéskor:

 

1- Szalma (nem széna, mert az vékonyszálú): Az egyenes, vastagabb széna szálakat gondosan ki kell válogatni. Fontos, hogy a széna szálak csak egy oldalon legyenek nyitottak, tehát a “bütyök résznél” kell leválasztani őket. A két végükön nyitott szénaszálakra rá sem fognak bagózni a méhecskék.

 

2- Bambusz, nád: Körülbelül 3-5 mm átmérőjű nyílások a megfelelőek. Ennél nagyobb lyuku bambuszokat felesleges kitenni. Persze rájuk is vonatkozik, a csupán 1 oldalon nyitott rész, így ezeket is a jól ismert bütyök résznél kell leválasztani.

 

3- Fa: Vannak akik nem is építenek rovarhotelt, csak egy fát furkálnak ki, és ez funkcionál

rovarhotelként. Ez jó ötlet, de itt is el lehet bukni! A lyukak átmérője itt is 3-5 mm széles. Nem mindegy azonban hogy a fa rostjainak lefutására párhuzamosan vagy merőlegesen fúrunk. Ugyanis ha párhuzamosan fúrúnk, tudnunk kell, hogy könnyebben a rostok közé folyik a víz, a penészes lyukakat pedig a méhek nem szeretik. Ráadásul a kiálló rostszálak zavarják a méheket, így nem használják ezeket a lyukakat. Az is fontos, hogy a lyukak ne szabályosan egymás mellett helyeződjenek el, mert úgy nehezebben jegyzi meg méhünk, melyik az ő nyílása. Ezzel kapcsoltban vicces, ha valaki valamilyen mintázatot furkál a fába, ami segíthet a méheknek, hogy könnyebben megtalálják a saját fészküknek otthont nyújtó csövet. Kérdés, hogy milyen mélyre fúrjunk? Tulajdonképpen minél mélyebbre fúrunk annál több rekesz szerű bölcsőt készít a méh. Általánosságban elmondható, hogy legalább 5 cm mély legyen a csövünk.

 

4- Tégla: A négyzet alakú tégla nyílások nem megfelelőek, és általában túl nagyok is. A kör alakú nyílások már jobbak, de álatlában azok is nagyobbak mint 5 mm. Lehet kapni, vagy készíteni speciális téglát a méhek számára, de lehet mellőzni is az anyagot. Hiszen nem kötelező ilyesmit használni. Rosszat egyenesen felesleges.

 

Mit Ne használjunk ha magányos méheket szeretnénk csalogatni?

 


1- Nagy lyuku téglákat.

2- Szálirányban fúrt farönköket

3- Tobozokat

4- Köveket

5- Szénát

 

Persze ha szeretnénk, a rovar hotelben készíthetünk olyan részeket, amik nem vonzzák a méheinket, de csigáknak, és egyéb rovaroknak, telelő lepkéknek, ászkáknak adhatnak otthont. Ugyanakkor a fő profil a méhek, ezt ne feledjük!

 



Hová helyezzük a kész rovarhotelt?


Napsütötte területre érdemes. A szélvédettség nem kritérium, de jó ha megvalósul.

 

Kell-e karbantartani a rovarhotelt?

 

Tavasszal tiszítatni, karbantartani illik a rovarhotelt. Előfordul, hogy a lárvák, bábok elpusztuknak, sosem jönnek ki a bölcsőből. Ezeket nem szabad benthagyni, éppen úgy nem, mint azokat, akik kikeltek ugyan de a bölcső maradványait otthagyták.

 

Nagyon nehéz a tiszítás idejét belőni, hiszen a kikelt méhek kikelésük után amint tudnak egyből párosodnak, majd azután szinte egyből nekilátnak a munkának: gyűjtik a virágport és készítik az új bölcsőket.  Így összességében megállapítható, hogy a csere jobb mint a tiszítás!

 

Ismerjük meg a három leggyakoribb, rovarhotelt lakó méhfaj életét

 

A három leggyakoribb faj :  a szarvas faliméh (Osmia cornuta) a vörös faliméh (Osmia bicornis) és az Osmia cornifrons, akinek nincsen magyar neve (legalábbis én nem tudok róla).


Mindegyik faj élete hasonló. Tavasszal a hímek kelnek ki előbb. Ők kisebbek, csápjuk hosszú, és arcukon van egy fehér folt. A nőstények picit később kelnek ki, testük zömökebb, fejükön nincsen fehér folt, csápjuk rövidebb. A kikelés után a nőstények feromonokkal csalják magukhoz a hímeket, akikkel rövidesen párosodnak. A hímek rövid életűek, párosodás után nem sokkal elpusztulnak.



A nőstények pedig párosodás után nekiállnak a munkának: elkezdik építeni a bölcsőket.

Virágport gyűjtenek: ez lesz a kikelő lárva tápanyagdús étke. Csőszerű fészkükbe bölcsőket készítenek. Egy bölcsőbe mindíg egy pete kerülhet. A petéből lárva kel ki, aki egész nyáron falja az anya által gyűjtött virágport. Nyár végén aztán bebábozódik, áttelel, és tavasszal áprilisban kikel.

 

Ritkábban előforduló fajok:

 

Pelyhesméhek (Anthidium manicatum)


12-16mm Májustól Augusztusig

Fekete alapszínű méh, kevés szőrrel. A testén jellegzetes sárgás mintával.

Hasonlóan készíti a fészkét mint a kőműves méhek, de a bölcsőt növényi szőrökkel zárja le.

 


Szabóméhek (Megachile sp.)


12-18mm Májustól Szeptemberig

Leginkább fekete alapszínű méhek, barna szőrökkel. A nevüket onnan kapták, hogy a bölcsőket és a bejáratot is zöld levelekkel bélelik. Így gyakran látni őket levelekkel röpdösni.





Kisméretű méhek (Chleostoma sp és Hyaleus sp.)


4-8mm Májustól Augusztusig

Egészen aprók, ők használják a szalmaszálak 3 mm-es bejáratát. Életmódjuk hasonló a kőműves méhekéhez.

 






Falidarazsak (Eumeninae )


10-13mm Június Szeptember

Hasonlóak a papírdarazsakhoz, kisebbek és zömökebbek, mintázatuk is picit eltér. A csövekbe hernyókat hurcolnak, amelyeket elkábítottak előtte, a hernyók testén fognak csemegézni a lárváik, amelyek bebábozódás után kikelve indítják újra a ciklust.



Fémdarazsak (Chrysididae)


>10 mm Áprilistól Szeptemberig

A magányos életmódú méhek ellenségei. Gyönyörű fémesen csillogó kék-lila-piros színben pompáznak. Petéiket a méhek bölcsőibe rakják. A kikelő lárvái a magányos életmódú méhek lárváit falják fel.

 

Mexikói fűdarázs (Isodontia mexicana)


15-20 mm Májustól Szeptemberig

Amerikából behurcolt kék fémes színű darázs maga gyűjti kizárólag szöcske áldozatait, amelyeket bénítás után a csövekbe dugdos. Petéiből kikelő lárvák a már megszokott horrorisztikus tettet hajtják végre: felzabálják a magatehetetlen szöcskét. A fűdarázs stilszerűen fűszálakkal fedi szörnyű bölcsőjét.


Hosszúfarkú dárdahordozó (Gasteruption jaculator)


10-18 mm Májustól Szeptemberig

Egészen törékeny testalkata ne tévesszen meg. Ő is parazitoid! A vékony hosszú tojócsövével átjut a méhek által lezárt bölcsők kupakján, és benyomja petéit a bölcsőbe. Kikelő lárvái elfogyasztják a magányos életódú méhek lárváit.

 

Beporzóbarát kert

 

Egy jól elkészített rovarhotel mellé elengedhetetlen egy olyan kert létesítése is, ami hazai növényekből áll, és így elősegítik ezen állatok táplálkozását. Erről persze egy következő blogban fogok beszámolni.

63 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

AZ ALAPÍTVÁNY

Alapítványunk, a Szentendrei Kisállatkert Alapítvány célja a hazai védett és fokozottan védett állatok mentése, ezáltal a biodiverzitás megőrzése.

Mentőközpont építése és üzemeltetése, mely által Szentendre város környékén található védett és egyéb vadállatok mentése erősíthető.

A lakosság, ezen belül kiemelten az ifjúság környezet- és természetvédelmi célokra történő nevelése, ilyen tárgykörű ismeretterjesztés.

INFORMÁCIÓ

2020 május 22-én megnyitottuk kisállatkertünket a látogatók előtt, azonban a nyitással évek óta tartó munkánk nem ért véget!

 

Az érdeklődőket sok szeretettel várjuk. Ha a környéken jársz, esetleg Szentendre az uticélod mindenképpen nézz be hozzánk!

PROGRAMOK

Szeretnéd nálunk ünnepelni születésnapodat vagy csak érdekel, hogy milyen az éjszakai állatok élete?

Látogass el hozzánk! Izgalmas programokkal várunk mindenkit egész évben!

VADÁLLATMENTÉS

Nem mindenki számára ismert, hogy a vadállatok mind a Magyar állam tulajdonában vannak, így őket senki nem viheti haza, sőt nem is mentheti őket meg otthonában egy jóakaró sem.

Ugyanakkor sokszor találhatjuk magunkat olyan helyzetben, hogy szeretnénk 1-1 a bajba jutott vadállaton segíteni. Ilyenkor jön képbe mentőközpontunk. Előzetes telefonos egyeztetés után fogadunk bajba jutott, sérült, elárvult állatokat. Őket befogni vagy szállítani nem minden esetben van módunk, ebben a megtaláló segítségére mindig számítunk.

bottom of page