top of page
IMG_5997_edited.jpg

ROVARHOTEL

A rovarhotel egy olyan építmény amiben kertünk gerinctelen állatai lelnek menedékre. Sokszor nevezik a rovarhotelt "darázs garázsnak" vagy "méh menedéknek" is. A rovarhotel fő  (nem titokolt) célja azon magányosan élő méhek életének megkönnyítése, akik manapság már alig találnak fészkeiknek megfelelő helyet. 

 

A méhek közül megkülönböztetünk magányosan és családban élő méheket. A családban élő méhek közül a leghíresebb a méz termelő háziméh, őket mindenki ismeri. Kevésbé ismertek a magányosan élő méhek, akik szintén fontos szerepet játszanak a virágok beporzásában és egyedszámuk rohamosan csökken. 

 

A jól megépített rovarhotel vonzza a magányos méheket. Több fajuk is gyakran megfordulhat, és a hotelben kialakított lyukakba petéket helyezhet el. Kikelő lárváiknak táplálékul virágport hordanak az üregbe. Miután egy bölcsőt így megépítenek, utódjukat sárral befalazzák. A fiatal kikelő méhek ezt a falat könnyen lebontják, addig pedig élvezik a védelmet.

 

A rovarhotelben több elkészült, befalazott bölcső is megfigyelhető, ha ellátogatsz hozzánk semmiképpen ne hagyd ki, hogy megkeresd a befalazott nyílásokat.

AZ ALAPÍTVÁNY

Alapítványunk, a Szentendrei Kisállatkert Alapítvány célja a hazai védett és fokozottan védett állatok mentése, ezáltal a biodiverzitás megőrzése.

Mentőközpont építése és üzemeltetése, mely által Szentendre város környékén található védett és egyéb vadállatok mentése erősíthető.

A lakosság, ezen belül kiemelten az ifjúság környezet- és természetvédelmi célokra történő nevelése, ilyen tárgykörű ismeretterjesztés.

INFORMÁCIÓ

2020 május 22-én megnyitottuk kisállatkertünket a látogatók előtt, azonban a nyitással évek óta tartó munkánk nem ért véget!

 

Az érdeklődőket sok szeretettel várjuk. Ha a környéken jársz, esetleg Szentendre az uticélod mindenképpen nézz be hozzánk!

PROGRAMOK

Szeretnéd nálunk ünnepelni születésnapodat vagy csak érdekel, hogy milyen az éjszakai állatok élete?

Látogass el hozzánk! Izgalmas programokkal várunk mindenkit egész évben!

VADÁLLATMENTÉS

Nem mindenki számára ismert, hogy a vadállatok mind a Magyar állam tulajdonában vannak, így őket senki nem viheti haza, sőt nem is mentheti őket meg otthonában egy jóakaró sem.

Ugyanakkor sokszor találhatjuk magunkat olyan helyzetben, hogy szeretnénk 1-1 a bajba jutott vadállaton segíteni. Ilyenkor jön képbe mentőközpontunk. Előzetes telefonos egyeztetés után fogadunk bajba jutott, sérült, elárvult állatokat. Őket befogni vagy szállítani nem minden esetben van módunk, ebben a megtaláló segítségére mindig számítunk.

bottom of page