top of page
IMG_5997_edited.jpg

ROVARHOTEL

A rovarhotel egy olyan építmény amiben kertünk gerinctelen állatai lelnek menedékre. Sokszor nevezik a rovarhotelt "darázs garázsnak" vagy "méh menedéknek" is. A rovarhotel fő  (nem titokolt) célja azon magányosan élő méhek életének megkönnyítése, akik manapság már alig találnak fészkeiknek megfelelő helyet. 

 

A méhek közül megkülönböztetünk magányosan és családban élő méheket. A családban élő méhek közül a leghíresebb a méz termelő háziméh, őket mindenki ismeri. Kevésbé ismertek a magányosan élő méhek, akik szintén fontos szerepet játszanak a virágok beporzásában és egyedszámuk rohamosan csökken. 

 

A jól megépített rovarhotel vonzza a magányos méheket. Több fajuk is gyakran megfordulhat, és a hotelben kialakított lyukakba petéket helyezhet el. Kikelő lárváiknak táplálékul virágport hordanak az üregbe. Miután egy bölcsőt így megépítenek, utódjukat sárral befalazzák. A fiatal kikelő méhek ezt a falat könnyen lebontják, addig pedig élvezik a védelmet.

 

A rovarhotelben több elkészült, befalazott bölcső is megfigyelhető, ha ellátogatsz hozzánk semmiképpen ne hagyd ki, hogy megkeresd a befalazott nyílásokat.

AZ ALAPÍTVÁNY

Alapítványunk, a Szentendrei Kisállatkert Alapítvány célja a hazai

védett és fokozottan védett állatok mentése, ezáltal a biodiverzitás megőrzése.

Mentőközpont építése és üzemeltetése, mely által Szentendre város környékén található védett és egyéb vadállatok mentése erősíthető.

A lakosság, ezen belül kiemelten az ifjúság környezet- és természetvédelmi célokra történő nevelése, ilyen tárgykörű ismeretterjesztés.

INFORMÁCIÓ

2020 május 22-én megnyitottuk kisállatkertünket a látogatók előtt, azonban a nyitással évek óta tartó munkánk nem ért véget!

Az érdeklődőket sok szeretettel várjuk. Ha a környéken jársz, esetleg Szentendre az uticélod mindenképpen nézz be hozzánk!

VADÁLLATMENTÉS

Nem mindenki számára ismert, hogy a vadállatok mind a Magyar állam tulajdonában vannak, így őket senki nem viheti haza, sőt nem is mentheti őket meg otthonában egy jóakaró sem.

Ugyanakkor sokszor találhatjuk magunkat olyan helyzetben, hogy szeretnénk 1-1 a bajba jutott vadállaton segíteni. Ilyenkor jön képbe mentőközpontunk. Előzetes telefonos egyeztetés után fogadunk bajba jutott, sérült, elárvult állatokat. Őket befogni vagy szállítani nem minden esetben van módunk, ebben a megtaláló segítségére mindig számítunk.

bottom of page