top of page

HÍREK, ÚJDONSÁGOK

  • Évi

2023-ban mentett vadállatok

A 2023-as évben is kitettünk magunkért: Jocival heroikus erőfeszítések árán 556 vadállatot fogadtunk pici mentőhelyünkön, ami jelentősen meghaladta a tavalyi 463 példányszámot. Lassan elérjük képességeink határát, de önkénteseink segítségével, egészen jól vettük az akadályokat,és nem folyamatosan éreztük a terhelést. Ezúton is köszönjük nekik <3


Sok állatvédővel kooperáltunk idén is, ami mindig jó érzés, mert mi szeretjük a csapatmunkát. Szeretnénk kiemelni társainkat: Sünbarát Alapítvány, Tollas Barát Madármentés, Állatmentő Szolgálat Alapítvány, Kutyások a XV. kerületért, Szurkolók az Állatokért Alapítvány és még sokan mások, volt akikkel nem kooperáltunk idén, de tartottuk a kapcsolatot, és ha szükség lesz rá segítjük egymást!


Idén is érkeztek mentőhelyünkre érdekes esetek, és nagyon sokat tanultunk, valamint folyamatosan fejlesztjük a lehetőségeinket. Így remélem jövőre hasonló növekedést is elérhetünk. Pár érdekes történetet megosztanék veletek.

 

Idén a legizgalmasabb számomra a nagy bukó fiókák felnevelése volt. Sajnos ugyan nem sikerült minden egyedet felneveljük, de végül párat közülük sikerült elengednünk, és még a nyáron egy hónapos túlélésről kaptunk visszajelzést, ami nagyon jónak minősül a mi szakmánkban.

 

Érkezett két sérült kakukk is, akik könnyű zúzódott sérüléseket szenvedtek, így mindketten elengedésre kerültek. Eredetileg én személy szerint nem szerettem a kakukkokat, mert az egymást fészekből kilökdöső „csecsemő gyilkosok” nem tűnnek első körben szimpatikus szereplőknek. De ha jobban belegondolsz, rájössz, hogy ez az egész fészek parazitizmus annyira csodálatosan és tökéletesen van megkomponálva, hogy nem tehetsz mást, mint meghajolsz a „mű” előtt.


Érkezett egy törött szárnyú lappantyú, amit életemben először láttam ilyen közelről. Nem mehetek el a tökéletes mimikrije mellett szó nélkül! Sajnos a madárka nem élte túl a sérüléseit, így nem derült ki, hogy életben tudjuk-e tartani hosszútávon.


Hüllőkben gazdag évünk volt. Aminek azért örültem, mert hüllőkre specializálódott állatorvosként nem titkolom, őket szeretem azt hiszem a legjobban. Szóval két zöld gyík is érkezett a mentőhelyre. Mindkettő macskák elleni küzdelem félig vesztes szereplője volt. A "félig"-et azért írom, mert végül is megmenekültek mindketten. Mindkettőn műtétet hajtottam végre. Az egyik gyík átszakadt kloákáját hoztam helyre, míg a másiknak a hasfalát varrtam, és az egyik oldali, előesett tojócsövét is eltávolítottam.


 

Izgalmas volt az év végén a Duna korzón mentett kockás siklók miatt. Itt végül 21 siklót mentettünk. Sajnos 11-et halottan, összetaposva találtunk.


Fokozottan védett állatok is érkeztek mentőhelyünkre. Mint például a haris, aki sajnos nagyon súlyos sérüléseket szenvedett egy cica által és meg is halt. Két törpegém, közülük egyet tudtunk elengedni, gyógyult lábtöréssel. Volt nálunk szárnytörött nagy kócsag és bébi füleskuvik is, őket is sikerült elengednünk.

 

És következzen a TOP 10

 

1-     Fekete rigó 71 pld.

2-     Keleti sün 68 pld.

3-     Széncinege 57 pld

4-     Tőkés réce 40 pld.

5-     Kockás sikló 32 pld

6-     Rozsdafarkú 26 pld

7-    Barát poszáta 22 pld

8-     Zöld küllő 19 pld

9-     Európai mókus 18 pld

10-  Kék cinege 16 pld


Boldog Újévet Kívánunk -Évi

 

289 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

AZ ALAPÍTVÁNY

Alapítványunk, a Szentendrei Kisállatkert Alapítvány célja a hazai védett és fokozottan védett állatok mentése, ezáltal a biodiverzitás megőrzése.

Mentőközpont építése és üzemeltetése, mely által Szentendre város környékén található védett és egyéb vadállatok mentése erősíthető.

A lakosság, ezen belül kiemelten az ifjúság környezet- és természetvédelmi célokra történő nevelése, ilyen tárgykörű ismeretterjesztés.

INFORMÁCIÓ

2020 május 22-én megnyitottuk kisállatkertünket a látogatók előtt, azonban a nyitással évek óta tartó munkánk nem ért véget!

 

Az érdeklődőket sok szeretettel várjuk. Ha a környéken jársz, esetleg Szentendre az uticélod mindenképpen nézz be hozzánk!

PROGRAMOK

Szeretnéd nálunk ünnepelni születésnapodat vagy csak érdekel, hogy milyen az éjszakai állatok élete?

Látogass el hozzánk! Izgalmas programokkal várunk mindenkit egész évben!

VADÁLLATMENTÉS

Nem mindenki számára ismert, hogy a vadállatok mind a Magyar állam tulajdonában vannak, így őket senki nem viheti haza, sőt nem is mentheti őket meg otthonában egy jóakaró sem.

Ugyanakkor sokszor találhatjuk magunkat olyan helyzetben, hogy szeretnénk 1-1 a bajba jutott vadállaton segíteni. Ilyenkor jön képbe mentőközpontunk. Előzetes telefonos egyeztetés után fogadunk bajba jutott, sérült, elárvult állatokat. Őket befogni vagy szállítani nem minden esetben van módunk, ebben a megtaláló segítségére mindig számítunk.

bottom of page