top of page

HÍREK, ÚJDONSÁGOK

  • Évi

Mocsári teknősök mentése

Hüllő rajongók vagyunk! A hüllők miatt ismerkedtünk meg Jocival, és hát éveken keresztül az volt a tervünk, hogy Szentendrén hüllőházat építsünk. Az élet viszont picit másfelé sodort bennünket! Rabul ejtett bennünket a hazai fauna és a vadállatmentés, így állatkertünk főleg mentett, hazai vadállatoknak a menedéke. A hüllők azonban most is fontos szerepet játszanak életünkben. Amikor sérült hüllők érkeznek a mentőhelyre, mindíg kicsit izgatottabbak leszünk, hiszen ők a szívünk csücskei.

Hüllős szakállatorvosként, a munkám során is nagyrészt hüllőket gyógyítok, így az évek során viszonylag nagy tapasztalatot sikerült összegyűjtenem velük kapcsolatban.

Magyarországon főleg autós baleseteket szenvedett mocsári teknősök és különféle módon traumás sérüléseket szenvedett kígyók és gyíkok érkeznek mentőhelyünkre. Ezen állatok közül a leghosszabb rehabilitációs időre a teknősöknek van szükségük.

A teknősök nagyon szívós állatok, így az autóbaleset során eltört páncélokat kétkomponensü ragsztóval jól lehet ragasztani, és mivel a páncél nem más, mint csont, így pár hónap alatt képes jól meggyógyulni. Természetesen nem minden teknős menthető, de a legtöbbjük igen, ez persze előzetes vizsgálatot és tapasztalatot igényel.

A teknősök sérüléseinek kezelése nem merül ki a páncél megragasztásában. A sérült teknősöknek heteken át antibiotikumra, fájdalomcsillapítókra, esetleg infúziós kezelésre, valamint szondás táplálásra is szükségük lehet.

A mocsári teknősöket leggyakrabban akkor éri autóbaleset, amikor a tojásrakó helyüket keresik fel, így gyakran tojásokkal teli teknősök válnak az utakon áldozatul. Sajnos előfordul ilyenkor, hogy bár az anyateknős nem menthető, a tojásokat kiszedve a teknősből, azok kikeltethetőek, és így legalább a következő nemzedék megmenthető.

A Szentendrei Kisállatkert Alapítvány természetvédelmi mentőhelyén csakis a számukra kialakított medencékben lábadozhatnak a mentett teknősök, és a tél bekövetkeztével teleltetésre is lehetőségük van. Ez a rész nem látogatható, az itt élő teknősök nyugalomban gyógyulhatnak, és a rehabilitáció idő elteltével természetesen visszakerülhetnek a szabadba, és folytathatják megszokott életüket.


Vannak azonban olyan teknősök, akik életük végéig a mentőhelyen ragadtak lábsérüléseik, vagy esetleges szemproblémájuk miatt.


Amennyiben sérült hüllőt találsz, keresd fel a hozzád legközelebbi természetvédelmi mentőhelyet, ahol fogadják és ellátják a hüllőket! Magyarországon minden kétéltű és hüllő védett!


-Évi


293 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

AZ ALAPÍTVÁNY

Alapítványunk, a Szentendrei Kisállatkert Alapítvány célja a hazai

védett és fokozottan védett állatok mentése, ezáltal a biodiverzitás megőrzése.

Mentőközpont építése és üzemeltetése, mely által Szentendre város környékén található védett és egyéb vadállatok mentése erősíthető.

A lakosság, ezen belül kiemelten az ifjúság környezet- és természetvédelmi célokra történő nevelése, ilyen tárgykörű ismeretterjesztés.

INFORMÁCIÓ

2020 május 22-én megnyitottuk kisállatkertünket a látogatók előtt, azonban a nyitással évek óta tartó munkánk nem ért véget!

Az érdeklődőket sok szeretettel várjuk. Ha a környéken jársz, esetleg Szentendre az uticélod mindenképpen nézz be hozzánk!

VADÁLLATMENTÉS

Nem mindenki számára ismert, hogy a vadállatok mind a Magyar állam tulajdonában vannak, így őket senki nem viheti haza, sőt nem is mentheti őket meg otthonában egy jóakaró sem.

Ugyanakkor sokszor találhatjuk magunkat olyan helyzetben, hogy szeretnénk 1-1 a bajba jutott vadállaton segíteni. Ilyenkor jön képbe mentőközpontunk. Előzetes telefonos egyeztetés után fogadunk bajba jutott, sérült, elárvult állatokat. Őket befogni vagy szállítani nem minden esetben van módunk, ebben a megtaláló segítségére mindig számítunk.

bottom of page