top of page

HÍREK, ÚJDONSÁGOK

  • Évi

Mit tegyek ha őzet, szarvast gázoltam?

Jogi háttér

Minden vadállat a Magyar Állam tulajdona. Ezt a tulajdonjogot a vadászható vadak esetében az állam átruházza, a területileg illetékes vadásztársaságnak. Tehát ők rendelkezhetnek vele. Így ha baleset történt, és elpusztult az állat, akkor is a vadásztársasgé a vad. Nem lehet a tetemet hazavinni. Hiszen az lopásnak minősül.

Amikor a baleset megtörténik, mivel közuti balesetnek minősül, rendőrséget mindenképpen szükséges kihívni. Eztán ők értesítik a helyileg illetékes vadásztársaságot, akik sok esetben kegyelemből kilőhetik a szenvedő vadat és ha elpusztult, ők szállítják el. Ezt mindenki megpróbálja elkerülni, pedig egy szenvedő álltnak sokszor ez az egyetlen segítség amit nyújthatunk.

Ki a felelős?


Régen igaz volt, hogy legtöbbször a vadra figyelmeztető tábla jelenléte dönti el, hogy igényelhetünk-e a gépjárművünkben bekövetkezett károkért kártérítést. Ilyenkor a helyileg illetékes vadásztársaság biztosítója állja a költségeket. Amennyiben a vadkerítés elég magas, nincsen benne szakadás, vagy megfelelően elhelyezett táblák vannak, úgy általában nem igényelhető kártérítés.


2023 június 22-től azonban az új szabályok értelmében, "amennyiben az autóvezető nem tudja bizonyítani, hogy a vadat azért gázolta el, mert azt éppen a vadászok űzték, hajtották, lőtték, akkor a vadásztársaság felelőssége nem fog fennállni, tehát nem lesz köteles megtéríteni az autóban szenvedett kár. Sőt! A vadásztársaság igénnyel léphet fel az elgázolt, tulajdonába tartozó vad megtérítésével kapcsolatban." (turistamagazin.hu)

Nade mi van az elütött vaddal, ha még él?

Nagyon nehéz kérdéskör, ugyanis a vadászható vadfajokat jogilag nem is menthetjük meg, hiszen nem szabad a vadat elvinni a vadásztársaságtól (állatorvoshoz sem). Amennyiben mégis elgondolkodnánk ilyesmin, át kell gondolni, a következőket:

-mekkora és milyen jellegű a sérülés?

-egyáltalán gyógyítható-e?

-ha igen hol fog az állat gyógyulni? Ki fogja ápolni a vad, nagytestű, embertől rettegő állatot?

-Ki fogja a költségeket viselni?


Tapasztalataink szerint

*A leggyakrabban őzekkel kapcsolatban keresnek bennünket.

*A balesetek során a csont sérüléseknél (lábtörés, gerinc sérülés) bármennyire is fájdalmas, kíméletes elpusztítást szoktunk javasolni, hiszen, az ilyen sérülések műtéti költsége magas, és a vad őzek fogságban törnek-zúznak, nehezen kezelhetők, és a friss műtét után lehetetlen őket rendesen ellátni ha egyáltalán túlélik a hosszadalmas beavatkozást.

*A gerinc sérülése esetén leggyakrabban a hátsó lábak bénán lógnak, és az állat nem tud felállni. Ezeket a sérülteket egyáltalán nem lehet sajnos gyógykezeni, így ilyenkor is a kíméletes elpuszítás javasolt

*Fejtraumák esetén, amennyben nem súlyos (nem áll fennt vérzés az agyban) lehet az állatnak a legjobb esélye. Ugyanakkor ne tévesszen meg minket az, hogy kissé kitisztul a tudata és bebotorkál a bozótba a frissen elütött állat, hiszen 1-2 napra rá, így is bekövetkezhet a halála az agy vérzése, vagy az agyrázkódás miatt.


Statisztika

A természetben az őzek üzekedése nyár végén kezdődik, majd ezt váltja a szarvasok bőgése/barcogása, így a balesetek száma nyár végétől emelkedik meg. Az izgatott vadállatok, ugyanis az udvarlás hevében kevésbé figyelnek az autókra.


Az Országos Vadgazdálkodási Adattár legfrissebb, 2019-es adatai alapján ennyi vadgázolás történt hazánk útjain (vad-jármű ütközés)

Faj név

Elpusztult példány

Őz

5142

Mezei nyúl

4757

Gímszarvas

821

Vaddisznó

627

Dámszarvas

132
183 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

AZ ALAPÍTVÁNY

Alapítványunk, a Szentendrei Kisállatkert Alapítvány célja a hazai védett és fokozottan védett állatok mentése, ezáltal a biodiverzitás megőrzése.

Mentőközpont építése és üzemeltetése, mely által Szentendre város környékén található védett és egyéb vadállatok mentése erősíthető.

A lakosság, ezen belül kiemelten az ifjúság környezet- és természetvédelmi célokra történő nevelése, ilyen tárgykörű ismeretterjesztés.

INFORMÁCIÓ

2020 május 22-én megnyitottuk kisállatkertünket a látogatók előtt, azonban a nyitással évek óta tartó munkánk nem ért véget!

 

Az érdeklődőket sok szeretettel várjuk. Ha a környéken jársz, esetleg Szentendre az uticélod mindenképpen nézz be hozzánk!

TERMÉSZETVÉDELEM

Nem mindenki számára ismert, hogy a vadállatok mind a Magyar állam tulajdonában vannak, így őket senki nem viheti haza, sőt nem is mentheti őket meg otthonában egy jóakaró sem.

Ugyanakkor sokszor találhatjuk magunkat olyan helyzetben, hogy szeretnénk 1-1 a bajba jutott vadállaton segíteni. Ilyenkor jön képbe mentőközpontunk. Előzetes telefonos egyeztetés után fogadunk bajba jutott, sérült, elárvult állatokat. Őket befogni vagy szállítani nem minden esetben van módunk, ebben a megtaláló segítségére mindig számítunk.

bottom of page