top of page

HÍREK, ÚJDONSÁGOK

  • Évi

Mit tegyek ha őzet, szarvast gázoltam?

Jogi háttér

Minden vadállat a Magyar Állam tulajdona. Ezt a tulajdonjogot a vadászható vadak esetében az állam átruházza, a területileg illetékes vadásztársaságnak. Tehát ők rendelkezhetnek vele. Így ha baleset történt, és elpusztult az állat, akkor is a vadásztársasgé a vad. Nem lehet a tetemet hazavinni. Hiszen az lopásnak minősül.

Amikor a baleset megtörténik, mivel közuti balesetnek minősül, rendőrséget mindenképpen szükséges kihívni. Eztán ők értesítik a helyileg illetékes vadásztársaságot, akik sok esetben kegyelemből kilőhetik a szenvedő vadat és ha elpusztult, ők szállítják el. Ezt mindenki megpróbálja elkerülni, pedig egy szenvedő álltnak sokszor ez az egyetlen segítség amit nyújthatunk.

Ki a felelős?


Régen igaz volt, hogy legtöbbször a vadra figyelmeztető tábla jelenléte dönti el, hogy igényelhetünk-e a gépjárművünkben bekövetkezett károkért kártérítést. Ilyenkor a helyileg illetékes vadásztársaság biztosítója állja a költségeket. Amennyiben a vadkerítés elég magas, nincsen benne szakadás, vagy megfelelően elhelyezett táblák vannak, úgy általában nem igényelhető kártérítés.


2023 június 22-től azonban az új szabályok értelmében, "amennyiben az autóvezető nem tudja bizonyítani, hogy a vadat azért gázolta el, mert azt éppen a vadászok űzték, hajtották, lőtték, akkor a vadásztársaság felelőssége nem fog fennállni, tehát nem lesz köteles megtéríteni az autóban szenvedett kár. Sőt! A vadásztársaság igénnyel léphet fel az elgázolt, tulajdonába tartozó vad megtérítésével kapcsolatban." (turistamagazin.hu)

Nade mi van az elütött vaddal, ha még él?

Nagyon nehéz kérdéskör, ugyanis a vadászható vadfajokat jogilag nem is menthetjük meg, hiszen nem szabad a vadat elvinni a vadásztársaságtól (állatorvoshoz sem). Amennyiben mégis elgondolkodnánk ilyesmin, át kell gondolni, a következőket:

-mekkora és milyen jellegű a sérülés?

-egyáltalán gyógyítható-e?

-ha igen hol fog az állat gyógyulni? Ki fogja ápolni a vad, nagytestű, embertől rettegő állatot?

-Ki fogja a költségeket viselni?


Tapasztalataink szerint

*A leggyakrabban őzekkel kapcsolatban keresnek bennünket.

*A balesetek során a csont sérüléseknél (lábtörés, gerinc sérülés) bármennyire is fájdalmas, kíméletes elpusztítást szoktunk javasolni, hiszen, az ilyen sérülések műtéti költsége magas, és a vad őzek fogságban törnek-zúznak, nehezen kezelhetők, és a friss műtét után lehetetlen őket rendesen ellátni ha egyáltalán túlélik a hosszadalmas beavatkozást.

*A gerinc sérülése esetén leggyakrabban a hátsó lábak bénán lógnak, és az állat nem tud felállni. Ezeket a sérülteket egyáltalán nem lehet sajnos gyógykezeni, így ilyenkor is a kíméletes elpuszítás javasolt

*Fejtraumák esetén, amennyben nem súlyos (nem áll fennt vérzés az agyban) lehet az állatnak a legjobb esélye. Ugyanakkor ne tévesszen meg minket az, hogy kissé kitisztul a tudata és bebotorkál a bozótba a frissen elütött állat, hiszen 1-2 napra rá, így is bekövetkezhet a halála az agy vérzése, vagy az agyrázkódás miatt.


Statisztika

A természetben az őzek üzekedése nyár végén kezdődik, majd ezt váltja a szarvasok bőgése/barcogása, így a balesetek száma nyár végétől emelkedik meg. Az izgatott vadállatok, ugyanis az udvarlás hevében kevésbé figyelnek az autókra.


Az Országos Vadgazdálkodási Adattár legfrissebb, 2019-es adatai alapján ennyi vadgázolás történt hazánk útjain (vad-jármű ütközés)

Faj név

Elpusztult példány

Őz

5142

Mezei nyúl

4757

Gímszarvas

821

Vaddisznó

627

Dámszarvas

132




194 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

AZ ALAPÍTVÁNY

Alapítványunk, a Szentendrei Kisállatkert Alapítvány célja a hazai védett és fokozottan védett állatok mentése, ezáltal a biodiverzitás megőrzése.

Mentőközpont építése és üzemeltetése, mely által Szentendre város környékén található védett és egyéb vadállatok mentése erősíthető.

A lakosság, ezen belül kiemelten az ifjúság környezet- és természetvédelmi célokra történő nevelése, ilyen tárgykörű ismeretterjesztés.

INFORMÁCIÓ

2020 május 22-én megnyitottuk kisállatkertünket a látogatók előtt, azonban a nyitással évek óta tartó munkánk nem ért véget!

 

Az érdeklődőket sok szeretettel várjuk. Ha a környéken jársz, esetleg Szentendre az uticélod mindenképpen nézz be hozzánk!

PROGRAMOK

Szeretnéd nálunk ünnepelni születésnapodat vagy csak érdekel, hogy milyen az éjszakai állatok élete?

Látogass el hozzánk! Izgalmas programokkal várunk mindenkit egész évben!

VADÁLLATMENTÉS

Nem mindenki számára ismert, hogy a vadállatok mind a Magyar állam tulajdonában vannak, így őket senki nem viheti haza, sőt nem is mentheti őket meg otthonában egy jóakaró sem.

Ugyanakkor sokszor találhatjuk magunkat olyan helyzetben, hogy szeretnénk 1-1 a bajba jutott vadállaton segíteni. Ilyenkor jön képbe mentőközpontunk. Előzetes telefonos egyeztetés után fogadunk bajba jutott, sérült, elárvult állatokat. Őket befogni vagy szállítani nem minden esetben van módunk, ebben a megtaláló segítségére mindig számítunk.

bottom of page